Overslaan en naar inhoud gaan

Druk is de nieuwe standaard. Als je het niet druk hebt, dan doe je het niet goed. Dan ben je niet succesvol. Niet druk zijn is niet interessant. Tenminste zo lijkt het.

Zelf vind ik mensen die altijd druk zijn niet echt interessant. Sorry ๐Ÿ˜Š in mijn perceptie vinden mensen die altijd druk zijn zichzelf vooral interessant.

Of is het een gewoonte? Een soort van overleven? Vooral heel druk zijn, want dan hoef je niet met dingen bezig te zijn die je lastig, vervelend of spannend vindt.

Druk zijn kan je echt in zijn greep houden. Een soort van gevangen zitten. Je gaat maar door, zonder dat je het misschien door hebt. En als dit ook nog eens interessant lijkt te zijn, dan kan dat versterkend werken. Dan ga je maar door.

Ook ik ben wel eens (heel) druk. Niet om interessant te zijn, maar het gevoel van โ€˜gevangenโ€™ zitten herken ik wel. Dat je er middenin zit en er niet mee kan stoppen. Soms onbewust. Maar soms ben ik er zeker bewust van. Dan heb ik het gevoel dat ik geen tijd heb om wat anders te doen, want ja, ik ben druk. Er moet van alles. Er is nog zoveel te doen.

Toch weet ik ook uit ervaring dat het ยด๐—ฒ๐—ฐ๐—ต๐˜ ๐˜๐—ถ๐—ท๐—ฑ ๐—ถ๐˜€ ๐—ผ๐—บ ๐—ฟ๐˜‚๐˜€๐˜ ๐˜๐—ฒ ๐—ป๐—ฒ๐—บ๐—ฒ๐—ป ๐—ผ๐—ฝ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—บ๐—ผ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐˜ ๐—ฑ๐—ฎ๐˜ ๐—ท๐—ฒ ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป๐—ธ๐˜ ๐—ฑ๐—ฎ๐˜ ๐—ท๐—ฒ ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ด๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐˜๐—ถ๐—ท๐—ฑ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—ต๐—ฒ๐—ฏ๐˜ยด. Maar hoe dan?

๐Ÿšซ Stop. Trap op de rem. Doe even niks en stel jezelf de vraag: โ€œ๐—›๐—ผ๐—ฒ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—ด๐—ฎ๐—ฎ๐˜ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐—บ๐—ฒ?โ€ Wat voel je? Dus niet wat denk je, maar wat voel je? Los van alles wat volgens jou nog moet. Pas op voor je eigen ego. Ja, maar โ€ฆ Straks als โ€ฆ Dit moet โ€ฆ Als je die gedachten laat voor wat ze zijn. Hoe voel je je dan?

๐Ÿ”† Okรฉ, je bent tot stilstand gekomen. Stel jezelf nu eens de vraag: โ€œ๐—ช๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ ๐—ธ๐—ฟ๐—ถ๐—ท๐—ด ๐—ถ๐—ธ ๐—ฒ๐—ป๐—ฒ๐—ฟ๐—ด๐—ถ๐—ฒ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป?โ€ Dit kan van alles zijn en precies dat wat jij nodig hebt. Misschien is het sporten, wandelen, ergens koffie drinken. Wat het ook is, doe het. Gun het jezelf. Het voedt jouw batterij en geeft nieuwe energie.

โค๏ธ Een andere vraag die kan helpen is: โ€œ๐—ช๐—ถ๐—ฒ ๐—ถ๐—ป๐˜€๐—ฝ๐—ถ๐—ฟ๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ๐˜ ๐—บ๐—ถ๐—ท?โ€ Kun je die persoon spreken? Bel hem of haar op. Spreek samen af. Of is het iemand die verder van je afstaat? Kun je een podcast van hem of haar luisteren? Of kijk een inspirerend filmpje van hem of haar op Youtube. Even uit je dagelijkse sleur, laat je inspireren.

Zeker weten dat je daarna weer vol energie en met de nodige inspiratie aan de slag kunt. Je zult je niet alleen beter voelen, maar ook veel effectiever zijn. Kun je ook weer wat eerder met de werkdag stoppen en tijd en aandacht besteden aan jezelf, partner en/of kinderen.

Andere facilitair managers lezen ook

 • Ik kan niet meer terug!

  In mijn (werk)leven ben ik altijd druk geweest met persoonlijke ontwikkeling. Alleen was ik eerst vooral bezig om โ€˜beterโ€™ te worden, alsof ik nog niet goed genoeg was. Later veranderde dat in focus op โ€˜wie ben ikโ€™ en โ€˜wat zijn mijn talentenโ€™.

  Meer over Ik kan niet meer terug!
 • Wat doe jij als het niet meer gaat? Hopelijk niet dit!

  Je kent het vast wel. Je bent verantwoordelijk voor een team, maar het gaat niet zoals je wilt. Er is gedoe, niets lijkt vanzelf te gaan en ondertussen stapelt het werk zich op.

  Meer over Wat doe jij als het niet meer gaat? Hopelijk niet dit!
 • Ik STOP!

  Na een burn-out op mijn 25e en zware depressie rond mijn 30e, besloot ik in 2018 om het definitief anders te doen. Ik besloot mij te laten scholen tot mindfulness trainer en werkgelukdeskundige, en mijn kennis en ervaring te gebruiken om young professionals de weg te wijzen naar een gelukkig en gezond leven.

  Meer over Ik STOP!