Overslaan en naar inhoud gaan

Een groep wolven vormt een eenheid, een zogenoemde roedel, en kent een strikte rangorde. Gewoon van nature. 

Iedere wolf heeft zijn eigen rol cq rang, gebaseerd op zijn eigenschappen en kenmerken. Dit wordt dus niet bepaald door kracht, maar door persoonlijkheid. De rangorde zorgt voor helderheid in rollen en verantwoordelijkheden, wat de samenwerking bevordert, hun slagingskans als team vergroot en waardoor ze effectief op hun doel af kunnen gaan. Het staat niet vast voor altijd. Dit is afhankelijk van de wolf zelf en de rest van de groep.

Van dominante wolven (alfa) tot wolven in een lagere rang (omega)

De alfa wolf gedraagt zich als een echte leider. Zij leiden niet door bevelen te geven, maar hebben een soort natuurlijk leiderschap. In plaats van voorop te lopen om sturing en het goede voorbeeld te geven, loopt de alfa wolf achteraan om zicht te houden op de groep. De leider bepaalt niet. Nee, de leider volgt en dient de groep. Iedereen wordt beschermd en niemand blijft onopgemerkt achter.

En sfeer is belangrijk. Dat blijkt wel uit de rol van de omega wolf. Het is een lagere rang, maar daarom niet minder belangrijk. Integendeel, de omega wolf bewaart de vrede en voorkomt ruzies. Deze zijn namelijk slecht voor de sfeer in de groep en vormen een gevaar voor het resultaat. Wolven weten hoe belangrijk het is om bij elkaar te blijven en het goed te hebben met elkaar. Je hebt iedereen nodig.

En zo geldt het ook voor jou als leider, het team en de de manier waarop wij werken cq zouden ‘moeten’ werken.

Het begint bij het bepalen van de richting. Waar staan we voor als team? En waar gaan we voor als team? Wat is ons doel? Het vraagt een bepaalde stijl, natuurlijk leiderschap, van jou als leider om mensen uit jouw team mee te krijgen, om ze gecommitteerd te krijgen aan het gestelde doel. Wil je succesvol zijn als team dan is het belangrijk om niet alleen focus te hebben op de resultaten. Het gaat ook over sfeer in het team, de onderlinge relatie.

Haal je de resultaten zoals afgesproken én heb je het als team goed met elkaar?

De bovenstroom en onderstroom. Harde en zachte factoren. Is het in balans met elkaar? En in het team ben je ook niet afhankelijk van één individu. Je doet het samen, met elkaar. Om dit te bewerkstelligen heeft iedereen zijn eigen primaire taak en verantwoordelijkheid. Ieder mens is uniek, in karakter, motivatie en talenten. Dat maakt ieder individu waardevol.

Wanneer je weet waar je met je team staat en voor gaat, dan kun je ieders talenten en rollen op elkaar afstemmen. Hoe beter jij dit doet, hoe beter is de sfeer en des te succesvoller ben je als team. Wees je bewust dat dit kan veranderen. Doelen kunnen wijzigen. Mensen ontwikkelen zich. Relaties en resultaten dus ook.  Blijf meebewegen, want ook het succes als team hangt net als bij de wolven af van ieder teamlid en de rest van het team.

Andere facilitair managers lezen ook

 • Ik kan niet meer terug!

  In mijn (werk)leven ben ik altijd druk geweest met persoonlijke ontwikkeling. Alleen was ik eerst vooral bezig om ‘beter’ te worden, alsof ik nog niet goed genoeg was. Later veranderde dat in focus op ‘wie ben ik’ en ‘wat zijn mijn talenten’.

  Meer over Ik kan niet meer terug!
 • Wat doe jij als het niet meer gaat? Hopelijk niet dit!

  Je kent het vast wel. Je bent verantwoordelijk voor een team, maar het gaat niet zoals je wilt. Er is gedoe, niets lijkt vanzelf te gaan en ondertussen stapelt het werk zich op.

  Meer over Wat doe jij als het niet meer gaat? Hopelijk niet dit!
 • Ik STOP!

  Na een burn-out op mijn 25e en zware depressie rond mijn 30e, besloot ik in 2018 om het definitief anders te doen. Ik besloot mij te laten scholen tot mindfulness trainer en werkgelukdeskundige, en mijn kennis en ervaring te gebruiken om young professionals de weg te wijzen naar een gelukkig en gezond leven.

  Meer over Ik STOP!